Life has a way of making you repeat the same patterns until you choose to break the cycle.

Ik zie patronen als cirkels.  Allicht heb ik deze wijsheid niet zelf uitgevonden en vertel ik niets nieuws.  Maar ik zie patronen effectief als cirkels.  En het leven is sowieso circulair.  Dus bijgevolg zijn deze cirkels ook verbonden met elkaar.  Patroon na patroon na patroon.  En elk patroon heeft ontelbaar veel lagen.  Net daarom zijn het voor mij cirkels…

Laat het me verder toelichten.  Volgens mij verkleinen de cirkels eens je jezelf bewust wordt van deze patronen.  Eerst is het een heel erg grote cirkel; een patroon wat je voor lange tijd hebt volgehouden en wat je heeft beschermd op de één of andere manier.  Een grote cirkel heeft zich gevormd voor je door had dat je vast zat in een bepaald patroon.  Maar dan zie je het plots, het patroon wordt ontdekt en je wil het verbreken.  Dus je gaat er bewuster mee om, je werkt eraan en denkt er dan van verlost te zijn.

Helaas is dat zelden de waarheid en kom je op een gegeven moment weer dat patroon tegen, loop je er weer tegenaan.  In een diepere laag.  Hetzelfde patroon, maar dieper in een bepaald facet van je bestaan.  En je ontdekte het deze keer sneller, dus de cirkel is alvast wat kleiner geworden.  Nog steeds verbonden met de grote cirkel, maar kleiner.  En in een diepere laag.  Als je het mij vraagt gaat dat zo door en door en door tot je een hele kleine cirkel van dat patroon hebt gemaakt.  Door telkens weer bewust te zijn van het verhaal, door telkens opnieuw erdoor te bewegen.  Door elke laag ervan aan te raken en het te aanvaarden, het te zien en er doelgericht mee aan de slag te gaan.

En zo vormt dit een spiraal.  Een cirkel.  Een oneindige cirkel van het bestaan die circulair doorgaat.  Ik geloof erin dat als je blijft doorwerken aan deze patronen, in alle lagen en in elk facet ervan, de cirkel zo klein kan worden dat je ontzettend snel bewust ervan bent zodat je het niet meer hoeft te ervaren als een ongemak, maar het enkel als een aha-momentje beleeft.

Of de cirkel helemaal kan verdwijnen of enkel een minuscule cirkel wordt, dat laat ik in het midden.  Ergens vertrouw ik erop dat niets voor je ganse leven er hoeft te zijn, maar anderzijds besef ik dat het wel veel kleiner tot nihil kan worden in je bestaan zodat je er wel steeds aandachtig op blijft.  Dat die kleine aha-momenten je waakzaam houden zodat je er niet volledig terug in hervalt.  Dat je de cirkel klein of minimaal behoudt zodat deze niet terug kan groeien.

In elk geval ben ik er zelf nog niet in geslaagd om bepaalde patronen volledig uit mijn systeem te verwijderen.  Wel mag ik al opmerken dat ik bij sommige ging van “nu weer” naar “hé, ik mag er nog eens op een diepere laag door bewegen”.  Zo wordt het stilaan maar zeker minder een ongemak, maar een bewustwording en observatie van hoe ver ik al gekomen ben met dat patroon.   En zo wordt het allemaal lichter.  En dat is hoe ik het ook allemaal zie; door het verkleinen van de cirkel wordt het steeds minder lastig, doorbreek je het patroon stukje bij beetje door elke laag ervan en kom je steeds dichter bij je eigen kern.

Patronen als cirkels of cirkels als patronen, noem het zoals je het wil.  Maar dat is hoe ik het bekijk en ook vaak toelicht tijdens sessies.  Hoe ik het voor mezelf ervaar en observeer.  En sommige stukjes zijn al vrij kleine cirkels geworden en anderen zijn nog erg groot.  Sommige patronen heb ik nog niet ontdekt en ik denk dat dat ook een groot onderdeel van de reis is.  Daar zitten onze blinde vlekken en op een gegeven moment tonen die zichzelf ook weer en gaan we weer mee in het circulaire geheel op een meer bewust niveau.  Dat is het leven, dat is van begin tot het einde deze rit blijven maken.

Een rollercoaster of een spiraal, hoe dan ook gebeurt het allemaal op een gegeven moment als vanzelf en hebben we er weinig keuze in.  En eens je erop zit, erin zit, ga je door en door.  Als ik je een goede raad mag geven, die zeker ook voor mezelf geldt, is dat: handjes in de lucht en enjoy the ride!  Al is dat soms met je ogen dicht geknepen en kriebels in de buik, vertrouw maar op het proces dat elk laagje je dieper mag brengen en dat de cirkels verkleinen.  Hoe heftig dat soms ook voelt.  Als ze aan je verschijnen en je de cirkel doorbreekt door ze te verkleinen, ben jij daar klaar voor.  Je krijgt enkel waar jij klaar voor bent en wat je aan kan.

Heb jij zo al bepaalde patronen ontdekt en de cirkel kunnen verkleinen?

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *