Talent is a pursued interest.  Anything that you’re willing to practice, you can do.

– Bob Ross

Wat als je veel interesses hebt?

Lang heb ik me hier slecht om gevoeld…  Want mijn interesseveld is ontzettend breed en ook nog eens onsamenhangend.  Oeps, is dat wel de bedoeling?  En hoe ga ik hiermee om?  Hoe combineer en integreer ik alles?

Voor mijzelf was het in eerste instantie erg belangrijk te erkennen dat het oké is om zoveel verschillende interesses te hebben.  Stap 1.  Een grote.  Eentje die me heel wat tijd en ruimte heeft gekost, maar ik heb de stap gezet.  Al moet ik toegeven dat ik soms nog weleens durf gaan twijfelen aan mezelf als ik weer alle kanten lijk uit te schieten.

Het mag er allemaal zijn

Hé, het is oké om uiteenlopende interesses te hebben.  En hé, het is oké om niet met alle interesses effectief iets te doen.  Al doe je dat vaak onderliggend wél en maakt de verdieping in bepaalde interesses wie je werkelijk bent.  Ik geloof er sterk in dat het vooral belangrijk is te aanvaarden dat het er allemaal mag zijn.  Het hoeft helemaal niet of-of te zijn.  Hoe bevrijdend is dat?

Dat was voor mij althans ontzettend bevrijdend.  En tegelijk brengt het me veel dichter bij mezelf en kan ik stilaan ook beter gaan invoelen welke interesses gewoon interesses mogen blijven en welke de aandacht verdienen om er dieper in te duiken.

Je mag kiezen

Want ja, je mag uiteraard ook gewoon kiezen.  En het hoeft ook niet allemaal nu meteen!  Er is tijd.  En voor alles is er een tijd en ruimte.  Net zoals met de verdieping van bepaalde interesses.  Interesses die een tijd erg belangrijk zijn en na een tijd meer op de achtergrond belanden.  Zaken die letterlijk in golven doorheen je ganse leven aanwezig zijn en andere die slechts een tijdsspanne om extra aandacht vragen.

En je hebt zelf de vrijheid te kiezen wat, waar, wanneer, met wie, hoe, ja of nee, ja en ja, nee en nee, …  Jij mag dit allemaal volledig bepalen.  En het makkelijkst kan je dat doen door vooral je buikgevoel te volgen, je intuïtie in plaats van je brein.  Want je hoofd kan van allerlei zaken heel wat denken en vinden, maar als je bepaalde verlangens, interesses of dromen hebt, zijn die daar sowieso geplant met een reden.

Mijn interesses

Ik vertel je graag meer over al mijn interesses die me tot op de dag van vandaag hebben gevormd tot wie ik ben.  Sommige van hen zijn meer als hobby en ontspanning aanwezig in mijn leven, anderen zitten diepgeworteld en zijn volledig wie ik ben en anderen vormen mij dan weer als therapeut, ouder, dochter, partner, collega, vriendin, leider, …

Eén van mijn grootste passies doorheen mijn ganse leven is interieur en decoratie.  Dat zit in mijn bloed.  Ik deed daar geen studies voor, behalve dan Feng Shui, maar mijn scherpe oog voor detail en schoonheid zorgen ervoor dat ik enorm kan genieten van een mooi en rustgevend of net spannend interieur.  Mijn eigen inrichting verandert regelmatig en is volledig de weerspiegeling van wie ik ben (in de mate van het mogelijke in een gezin ;)).  Dat is ook mijn touch in ceremonieel werk, de inrichting van mijn praktijk, mijn gevoel voor sfeer en zoveel meer.  Ik houd hier ontzettend van en geniet om hiermee bezig te kunnen zijn.  Zo is trouwens mijn bijberoep geboren in 2021; als intuïtief interieurstyliste met een webshop met spullen waardoor jij jezelf op je best kan voelen thuis.  En het interieurstukje blijft mij ook wel trekken.  Nooit laat ik dat volledig los.  Ik laat me vooral leiden naar waar mijn buik me brengt in dit verhaal.  Het is onlosmakelijk wie ik ben.  Niet meer, niet minder.

Wat heb ik verder allemaal al achter de kiezen qua kennis en opleidingen?  Ik som ze even op, want ik ga niet voor elk stukje een hele tekst schrijven 😉

 • aura en chakra healing
 • geweldloze communicatie
 • doula
 • herborist
 • Feng Shui
 • hekserij
 • Sjamanistisch trancereizen
 • Yoga Nidra
 • Ayurvedisch wellness coach
 • Reiki New Earth (master & teacher)
 • tarot
 • kruidenthee
 • cacao
 • Kundalini Reiki
 • opstellingwerk
 • vrouwencirkels
 • holisme
 • ademwerk (basis)
 • astrologie (basis)
 • irisscopie
 • Bachbloesems (basis)
 • edelstenen
 • TIA (Nies Cools)
 • PWA (Alfavrouwen)

En ik heb het gevoel dat ik er nog verschillende vergeet.  Naast dit alles verslind ik boeken over persoonlijke ontwikkeling, doorbreken van patronen, bewustwording en nog zoveel meer.  En terwijl ik dit schrijf, heb ik me nog maar net een paar dagen ingeschreven om een jaartraject te volgen tot master in familieopstellingen.

Daarnaast heb ik altijd al in de bouwsector gewerkt als administratief en commercieel bediende.  Ik heb een grote affiniteit met technische zaken en vind het altijd erg fijn om daarin bij te leren.

Durven stoppen

Ik ben echt een bezige bij op het vlak van bijleren, interesses volgen en dan beslissen waar je meer over wil leren en waarover je juist de basisinfo wil.  Soms begin ik vol goede moed aan iets om dan echt te mogen doorvoelen dat het voldoende is om enkel de basis te kennen.  Dat het niet bij mij hoort om daar dieper op in te gaan of om dat te gaan gebruiken.

Zo kon ik ook leren om op een gegeven moment het daarbij te laten.  Dat was lange tijd erg moeilijk voor me.  Want als ik aan iets begin, werk ik dat af.  Dat was mijn visie.  Door daar meer zachtheid in te brengen, kan ik nog meer bij mezelf blijven en soms echt beslissen dat iets niet verder hoeft uitgediept te worden.  Erg fijn gevoel, zeker als je zoveel verschillende interesses hebt!

Valkuil

Er zit uiteraard ook een valkuil in van vele markten thuis (willen) zijn.  Ik krijg nog steeds regelmatig te horen dat ik altijd met zoveel bezig ben.  Voor mij voelt dat zo niet, maar ik probeer er wel nuchter naar te kijken.  Want de WAAROM achter al de interesses en opleidingen/cursussen die je blijft volgen, kan ook te maken hebben met een grote valkuil.

Voor mij zat (zit) die er ook.  En mijn valkuil daarin is het “niet goed genoeg zijn” gevoel.  Niet te onderschatten op hoeveel lagen dit gevoel doorwerkt.  Heb daar zelf al heel wat in aangeraakt en niettemin blijf ik daar geregeld nog tegenaan botsen.  Maar wat ik hier vooral uit heb geleerd zijn 2 dingen:

 • Ik leerde kiezen vanuit mijn gevoel ipv random cursussen of opleidingen te gaan volgen die mijn brein nodig vond.  Hierdoor leerde ik beter aftoesten wat ik echt wil doen zonder dat ik dit nodig blijk te hebben voor iets.  Ik kan nu echt kiezen om iets te volgen vanuit mezelf, voor mijn eigen persoonlijke ontwikkeling en vanuit mijn buikgevoel.  Dat ik daar als therapeut extra verdieping door krijg, is dat meegenomen.  Ik ben al goed genoeg om als therapeut te werken zonder een extra opleiding.
 • Ik leerde mezelf beter kennen en doorprikte het blijven zoeken en groeien voor ik kon starten.  “Start before you’re ready” heeft me hierin erg geholpen!  Alle begin van wijsheid is zelfkennis.  En dat was mijn grootste leerschool hierin.  Ik ben goed genoeg zoals ik al ben!  En daarnaast dat het helemaal oké is om te zijn wie ik ben; iemand met een groot interessegebied die al goed genoeg is zonder de extra opleidingen.

Samengevat

Doordat ik mezelf heb omarmd hierin, op verschillende gebieden en lagen, zie ik mezelf en kan ik ook beter integreren en combineren.  Daar waar ik eerst tegenaan botste, is het nu mijn kracht om alles tot een geheel te brengen en daadwerkelijk in te zien hoe alle verschillende interesses, opleidingen, cursussen en boeken zich tot een geheel vormen in hoe ik de dag van vandaag leef, te werk ga en besta.  Waar ik eerst twijfelde aan mezelf sta ik nu volledig in mijn kracht.

Het heeft me trouwens ook wel geholpen om tijdens een reading te horen te krijgen dat ik van vele markten thuis ben en dat dat helemaal goed is.  Want dat was de externe bevestiging die ik intern helemaal kon doorvoelen.  En ook dat is helemaal oké.

 

Heb jij verschillende interesses en hoe ga jij hiermee om?  Of ben jij net iemand die helemaal oké is met een bepaalde opleiding die je volgde en verder geen behoefte voelt om nog bij te leren?  Deel het in de reacties!

 

 

 

 

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *